Tips en advies: zonder kleerscheuren veilig de winter door met onze handige tips!

Is de winter ook uw minst favoriete seizoen? Sneeuw en ijzel, aanvriezende mist,… leuk is anders als u de weg op moet. Ongelukjes zijn nu jammer genoeg dagelijkse kost. Met onze zeven tips komt u met een beetje geluk deze donkere periode zonder kleerscheuren door.

1. Investeer in winterbanden

Duikt de temperatuur onder 7°C? Dan reageren uw autobanden anders. Het rubber wordt harder, waardoor de baanvastheid afneemt. In mensentaal: u glijdt zo de weg af als het even ijzelt. Winterbanden zijn anders samengesteld en hebben een diepere groef. Ze vermijden dat u begint te slippen of dat aquaplanning u van de weg slingert. Bovendien kunt u beter remmen in de sneeuw, op ijs en op een nat wegdek. Omdat het bij ons élke winter kouder wordt dan zeven graden, zijn winterbanden een echte must! Nog wat extra tips:

  • Vervang alle banden. Alleen vooraan of alleen achteraan de banden vervangen is niet verstandig. Monteert u alleen op de vooras winterbanden, dan gaat de auto achteraan uit balans en zal daardoor eerder uit zijn as draaien (overstuur). Monteert u alleen winterbanden op de achteras, dan verbetert het optrekken, maar raakt de auto vooraan sneller uit balans en gaat daardoor in bochten eerder rechtdoor.
  • Pomp uw banden perfect op. Zo verbruikt u minder brandstof.

2. Verminder uw snelheid op een gladde weg

Op een glad wegdek is trager rijden veel veiliger. Kies voor uw derde of vierde versnelling en houd zeker genoeg afstand van het voertuig voor u. Zo moet u het minst vaak doen wat op gladde wegen het gevaarlijkst is: remmen. Moet u toch het rempedaal induwen? Doe het dan zachtjes en gebruik maximaal uw motor om af te remmen. Slipt uw wagen? Blijf dan van uw rempedaal af. Maak ook geen bruuske stuurbewegingen. Probeer uw voertuig zachtjes onder controle te houden en kijk in de richting die u uit wilt –zeker niet naar de hindernis. Hebben uw voorwielen de neiging om rechtdoor te gaan? Los dan het gaspedaal en corrigeer de richting. Slippen de achterwielen? Dan zet u uw wielen eerst weer recht en geeft u geleidelijk gas terwijl u uitkijkt in de juiste richting. Tenzij u achterwielaandrijving hebt. Dan lost u best het gaspedaal, stuurt u tegen de richting van de bocht in en kijkt u de richting uit waar u heen wilt.

3. Onderhoud uw batterij en bougies

In de winter krijgt uw batterij het extra hard te verduren. Verwarming, lichten, … allemaal inspanningen die uw vermogen doen dalen. Merkte u al enkele haperingen op? Vervang dan zeker uw batterij. De meeste accu’s gaan zo’n vier jaar mee. Hebt u een zelfonderhoudend model, kijk dan het peil van de accuvloeistof na. Rijdt u met een dieselmotor? Controleer dan of uw voorgloeibougies nog in goede staat zijn. Nieuwe bougies zorgen voor een efficiënte voorverwarming en een snelle start.

4. Stel uw lichten juist af

Dubbelcheck even of uw achter- en dimlichten wel goed werken. Geven ze allemaal een krachtig lichtsignaal? Zijn ze proper? Zijn ze correct afgesteld? Bij hevige sneeuwval zet u best uw mistlampen aan. Een doosje met reservelampjes in uw kofferbak biedt extra zekerheid.

5. Ververs tijdig de olie

Het vervangen van motorolie door verse olie is een noodzaak. De olie in uw motor zorgt ervoor dat de effecten van de constante wrijving van metalen onderdelen beperkt blijven. Door de koude wordt de olie in de winter stroperiger en minder doeltreffend. Controleer daarom zeker het oliepeil en vervang de olie regelmatig. In de handel vindt u olie die beter bestand is tegen lage temperaturen.

6. Zorg voor propere autoruiten

Bij grauwe en donkere dagen is het extra belangrijk dat uw ruiten proper zijn. Een winterbestendige ruitensproeier en regelmatige controle van de ruitenwisservloeistof is dan ook geen overbodige luxe. Poets uw voorruit ook aan de binnenkant regelmatig met een ontvettingsmiddel. Zo dampt ze minder snel aan. Zorg er ook voor dat u een ijskrabber in uw wagen hebt, een borsteltje en een paar handschoenen.

7. Laat sterretjes in de ruit meteen herstellen

Laat sterretjes in uw ruit herstellen voor het begint te vriezen. Temperatuurverschillen en het wegkrabben van aangevroren sneeuw doen een barst uitzetten en voor u het weet hebt u een onherstelbare autoruit. U kunt sterretjes tot twee centimeter laten repareren door een glashersteller zoals Carglass of uw garagist.   bron http://www.vivium.be